Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Ros Cathail, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Donnchadha

Aon uair amháin bhí fear as Gort a Charmáin ar cuairt i dteach comhursan.

Aon uair amháin bhí fear as Gort a Charnáin ar cuairt i dteach comhursan. Tá Gort a Charnáin sa bparáisde seo agus tuairim agus míle go leith on sgoil. Oidhche geimhridh a bhí ann agus bhíodar ag déanamh airneáin agus nior airigheadar an oidhche ag sleamhnúghadh thart. Ar chuma ar bith bhí sé an-deireannach san oidhche nuair a d'fhág an fear seo an teach cuarta le dul abhaile. Bhí an oidhche dubh dorcha agus corr sionán gaoithe ann. Ní raibh solus ar bith ag an bhfear a bhí a' dul abhaile acht dubhairt fear an tighe leis fodh a thógáil as an teine agus go dtiubhradh sé solus eicínt dó. Rinne sé sin. Nuair a bhí sé tamall ar am mbóthar abhaile shíl sé gur chuala sé sgread páiste mar bheadh sé ghá sguabadh leis an ghaoth os a cionn san aer. Leis sin
    Éamonn Breathnach
    An Dún, Co. na Gaillimhe