Scoil: An Cuimín (uimhir rolla 6162)

An Coimín, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Aoidh

Ar an leathanach seo

1. As slatacha saoileóige no coll a gnídhtear cliabh, cionnus go bhfuil siad furust a lubadh. Piochtar oct gcinn déag de na slatacha is laidre agus saithtear síos ins an talamh iad agus ceithre orlach eatorra agus ceanglochtar ag bárr iad na sáithtean a beirtear ortha seo.
    Cuirtear oct slat déag eile ceann isteach i gcúl achan sáithtean agus oibríghthear isteach as amach ar na sáithtean iad no go dtig tú fhad leis an sníomh béil. Gheobhaidh tú oct gcinn déag eile annsin agus bheirfidh siad sin tiníos fhad leis an chamoig thú. Chuirtear oct gcinn déag eile ann agus i dtrathaibh dhá orlach fa coinne an camoig.
    Gheibhtear oct gcinn déag annsin agus oibrigheann tú amach agus isteach fríd na sáithteain iad nó go dtig tú go toin an cléibh. Sgaoiltear na sáithteain annsin agus cuirtear barr géar ortha. Lubtar dhá ceann déag acu agus sáithtear síos fríd na slatacha atá ar taobh an cleibh. Na sé sáithteain atá fághta oibrightear anonn agus anall iad fríd an tóin.
    Pioctar na mion rudaí agus cuirtear iad sa tóin go raibh sé druidte annsin tá an cléibh deánta. Géarrtar na sáithtean atá sa talamh fa órdlach d'on bhéal. Fágtar annsin é go mbéidh sé feóithte annsin béidh sé fa coinne usaid.
    Maighread Níc Fhionntaigh
    An Clochán, Co. Dhún na nGall