Scoil: An Cuimín (uimhir rolla 6162)

An Coimín, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Aoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    páistí ann go fóill. Níl sgonn-sa ar bith idir an áit a cuirtear na páistí seo ó an páirt eile de'n uaigh.
    Níl sean croiseanna ar bith san roilic seo acht mar sin fhéin tá mórán sean-tuambaí ann. Tá dá cineal tuambaí ann mar tuambaí árda agus tuambaí cothroma. Is iad na tuambaí cothrama a ndeánadh na daoine úsaid dóbhtha sa t-sean am. Tá sean-tuamba ann an áit ar cuireadh fear darbh ainm an captaoin Ó Seanlán agus is é an dáta atá ar an tuamba 1690 agus ní h-é sin an ceann is sine no tá daoine cuirthea na ceadthai bliadhain roimhe sin.
    I dtrataibh trí scor bliadhain no mar sin bhí troid eile idir na gaedheal agus na h-Albanaigh fá an roilic seo. Ag an am seo bhí an Teampoill ag na h-Albanaigh agus bhí an roilic a dhit ortha fosta. Chuaidh said chun dlighe ach mar sin fhéin bhuaidh na Caitlicigh agus o'n lá sin ní ba mhó níor throid na h-Albanaigh leis na Gaedheal fá dtaobh de.
    Anna Ní Ghallchobhair