Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

Ar an leathanach seo

1. Dhóigh na "Black and Tans" Comhlucht Ghort-a-Choirce san bhlian 1921. Bhí bainister an t-siopa agus bhí bainnt aige leis na h-óghlaigh. Mac Uí Ceallaigh a bhí air/ Pádraic O h-Earcain a bhí san fhear eile. Bhí sé na Chongantóir san t-siopa agus bhí bainnt aige san leis na h-óglaigh fosta. 'Dtráth an dó a chlog maidin amháin tháinic saighdiuraí na Sasana, bhris siad isteach. Scap siad ola thart ar gach rud agus dhóigh go talamh é. Bhí an bheirt seo shuas na gcodhladh ann. Mhusgail siad nuair a mhothuigh siad an calán ag na saighdiúraí. Léim siad anuas dhá throighte déag ó ghuinneóig ag deireadh an toighe agus fuair a shiubhail le na n'anam.
    Máire Nic Aoigh
    Sorcha Ní Bhrógain