Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

Ar an leathanach seo

1. Fir Reatha:- San am a thainic an chead ghluaisteán an bealach seo scáruigh sé a raibh de bheathuigh ( Capaill) san áit agus níor fhan ceann aca ar an cheann eile dóibh sin a bhí comhgarach nár ghlan amach as éisteacht an ghluaisteáin.
    Bhí beach ag Brian Ó Gallchobhair as Mín Doire ( Tá a mhac Seán san áit anois) ag ingheilt cois an bhealaigh mhóir nuair a thainic an gluaisteán aníos.
    Amach roimh an ghluaisteán leis agus i shiubhail cosa ináirde, D'fhiach tiománuidhe an ghluaistin teacht aníos fhad leis agus dhul thairis acht sháruigh air.
    Bhí Brian na fhear meadhon aosta san am agus in a óige ba doiligh amhac a samhail a fhágail ar leána na bhfiann. Bhí se ag tochailt phréatai san chomursanacht nuair a thug sé fa dear an rasá eadar a bheach agus an ghluaistean.
    Bhí fhios aige go maith caidé chomh luath is bhí an beach s'aige agus go ritheadh sé giota maith nuair