Scoil: Dún Ceann Fhaolaidh (uimhir rolla 15499)

Dún Cionnaola, Co. Dhún na nGall
Seaghan Mac Cuinneagáin

1. Na h-aiteacha I gCeanntar na scoile.
    Dún Ceann Fhaolaidh.
    Tá dún san bhaile seo – níl feicilt anois acht inell cruinn agus cupla crann droighin ag fas air. Crann uasal atá ionnta agus deirtear go rabh solus le feicilt ag bun na gcrann seo go minic. Tá sgeal fa dtaobh de ceann aca – tá sé ag fas ar an dún agus an phairc in a bhfuil sé suidhte, tá sí faoi féar igcomhnuidhe anois. Lá amháin fiche bliadhain o shoin no mar sin bhí fear ag baint féir annsin agus bhí sé ag iarraidh an féar a bain coingharach do bun an cruinn le’n inneall baint – bhris sé craibh o’n chrann acht ‘san oidhche sin fuair ceann de na capail libh bas.
    Sgeal eile:- 90 bliadhain no mar sin o shoin cuir fear an dún seo faoi preataí. Bhí tri mic ag an fhear seo – tri buachaill mora fearamhail acht ‘san bhliadhain a chuir siad na preataí síos ar an dún fuair an truir aca bas.
    Sgeal eile:- Bhí ceann eile de na crann a bhí ag fas ar leith – taobh an bhealaigh mhoir agus bhí na craobacha ag fas trasna an bhothair. An fhear a bhí ag deanamh an bhothair fuair sé os de na craobhacha a gearradh. Bhí eagla air sin a deanamh an chor ar bith bhí sé ag amharc ar an crann lá agus thainig an tighearna talaimh – fear d’ar b’ainm bustard – d’innis sé de’n tighearna