School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    Roimh teacht abhaile do, do bhí sé ann-fhliuch ar fad agus ní raibh a fhios aige cad a dhéanfhad sé.
    D'imthig sé amach a tigh na gcomharsa go luath agus do bhí sé ag teacht abhail agus do chuaidh sé le h-ais an chlaidhe agus do tháinig measgán mearraidhe 'na ceann aige agus d'fan sé ansan mar ní raibh fhios aige cá raibh sé in aon chor.
    Do bhí sé tímhpeall dódheug a chlog san oidhche agus ní raibh sé tagaithe abhaile agus do bhí a mhuinntir sa bhaile ann buadhartha mar gheall air.
    Nuair a bhí sé a h-aon a'chlog d'imthig an measgán mearraidhe do agus do tháinig sé abhaile agus do bhí ann-áthas ar a mnaoi mar gheall ar a fhághail sa bhaile slán mar cheapadar ná chidhfidís beó ná marbh a thuille é.
    Nuair a bhí sé sa leabaid do tháinig an measgán mearraidhe air airís agus
    Cáit Ní Loingsig