School: Clochar na Trócaire, Cill Áirne

Killarney, Co. Kerry
Na Siúracha

1. Sean-Nósanna
    Deirtear nách sheansamhail an rud in aon cor duit an cuach do clos don chéad uair san bliain. Id chluais clé – ach rud atá sheansamhail é clos leid chluais dheis.
    Duilisg na gcloch. Duilisg na gchloch a tagadh ar dhathúchán a bhíodh ages na daoine fadó cun éadaighe do dhathú. Sórt cúnlaig iseadh é sin a bhíonn ag fás ar cairrighreachaibh agus bíonn dath líath-bhán air. Dheinidís é do bheirbhiú ar dtúis agus annsan thógaidís an súghlach amach as. Deinidís an t-éadach do níghe ar dtúis agus faid a bhíodh sé tais chuiridís isteach san t-súghlaig é agus dheinidí é do chasadh mór-thimpeall istig ann. Taréis tamaill bheadh an t-éadach dathuighthe aca.
    Níormaith leo tine dearg do thógaint amach as tig duine breoite ar eagla go bhfaigheadh an t-othar bás. Luigheann an sioc agus an báisteach ar na dathacha.
    Uisge na gcos:- Dá gcaithfeá amach san oidhche ortha do sgolfaidís go maith thú.
    “Cuir do lámh ar an gcuisgeann agus ná beir leat