School: Castlerock N.S. (roll number 13242)

Drummartin, Co. Sligo
Frank Haran

1. Bhí fear ag dul thart ag bailiughadh airgid teaghlaigh ag Cill Alaidh timcheall céád go leith bliadhain ó shoin. Chuaidh sé isteach i dteach in-a raibh sean bhaitreabhach agus a mac. Ní raibh an tairgead aca agus chait sé amach ar an mbóthar iad. Fuair an tsean-bhean bás le ocras agus d'imthigh an mac as an tí agus chuaidh sé isteach in arm na Frainnce.
    Nuair a tháinig na Franncaigh go h-Éirinn sa mbliadhain 1798 tháinig síád i dtír í gCill Alaidh. Chuaidh an marcshluagh súas an chathair agus bhí na daoine uilig amuigh ag faire ortha.
    Dionntuig fear amháin a chapall agus chuaidh sé chuig fear a bhí in-a sheasamh ag a dhoras fhéin . Loisg sé piléar leis agus rinne sé staic dhe
    Tomás Ó Cearbhall
    Letterbrone, Co. Sligo