Scoil: Cromán (B.) (uimhir rolla 12820)

Cromane, Co. Kerry
Stiophán Ó Cobhthaigh

Ar an leathanach seo

1. Seo amhrán a chum fear a bainm John Walker a bhí i Ros beith timpeall cheirthe ficid agus ocht bliadhan ó shoin sa bhliaidhn 1846 siní an t-am a bhí an gorta mór in Éirinn. Bhí fear eile ab ainm Máighisitr Rófhinn. Bhí sé ag féachaint ar an taoide gach lá agus í ag déanamh a díoghbháil don talmhan, agus do cheap sé ‘na aigne do dhéanaig dé bonnc chun an taoidhe do choimeád amach, go mbeadh seach nó ocht céad acra talmhan ag muintir Chaoil na Breach. Do thosnuig sé an bonnc do dhéanamh, agus nuair a bhí an bonnc críochnighthe aige, do thánig an taoide oidhche amháin agus do bhris sé an bonnc agus fuair an fear sin ab ainm Rófhinn bás le briseadh croidhe.
    Máighistir Rófhinn.
    I. Máighistir Rofhinn is mór an reátha, Déarfhaigh a port so dhéanamh; béir stop an gnó so stop go deó ná féidir A Dhuine Náiran ag buile tháin tú; Déirfhaidh stop a chuireadh le h-áit atá fé dríeocht.
    II A Dhuine náirian an ciúin tú ar an lá san; A tháinig loinge gráine, bhí céadmíle fháilte ar shonn an áireacht, De fir agus mna ‘na timpeall, mar siad súd atáireach de líonadh an mála; Agus do thóg ó gátar na hoidhche,

III. A Duine Náiran do bhí ann Fréidiur, agus Ó Ramsá láidir; Agus Éileen bhán na tréacha
      1. poetry