School: An Clochar i gCárna

Carna, Co. Galway
Siúracha na Trócaire

mo lá féin thart a deir a h-athair léithe.
    Nuair a bhí an t-athair ag fagháil bháis thug sé an áit suas don inghin agus bhí siad go breagh suaimhneach as sin amach.
  2. Tá tobar beannuighthe i Ruisín - na- manach, a dtugtar 'Tobar Mhuire' air. Deirtear go raibh teach in aice leis fadó, agus go raibh go leor gasúr ann. Bualadh tinn na gasúir le droch ghalar, agus ceapadh nach raibh leigheas le n-aghaidh.
    Lá amháin bhí an mháthair amuigh sa ngarrdha ag gol go géar, mar cheap sí gur fearr go mbeadh a clann san uaigh. D'fhéach sí thart, agus chonnaic sí bean uasal áluinn ingar dí. D'fhiafruigh an bhean uasal dhi, tuige a riabh sí ag caoineadh agus d'fhreagair sí go raibh a gasúir ag fághail bháis. 'Ó ná bac le bheith ag gol' a deir an bhean eile, ach éirigh go moch maidin amáireach agus gabh amach chuig an tobar seo inaice leat. Beir leat canna, agus tóg isteach lán canna de'n bhainne a bhéas san dtobar romhat. Óladh na gasúir é. Annsin dimthigh an stróinséar.
    Maidin lae ar an bhárach rinne an mháthair mar dúbhradh léithe agus chomh luath is bhí an bainne ólta
    Máire Ní Bhrian
    Roisín an Bholgáin, Co. Galway