School: Inbhear (roll number 12568)

An tInbhear, Co. Mayo
Tomás Mac Gearbhuigh

1. Sean Sgoil.
    Bhí sean sgoil i dtalamh Mhúinneacháin timcheall ceithre sgór bliadhain ó shoin. Ní raibh acht séomra amháin déanta de chlochaibh. Gach seachtmhain chaitheadh gach sgoláiri pighinn íoc leis an máighistir. Bhí súidheacháin bheaga sa sgoil agus bhíodh píosa páipéar ag na sgoláiri le bheith ag sgríobh air -Sgríobhadh siad le cleite gé agus dubhach. Ní bíodh an múinnteóir ag múnadh tada acht Uimhriocht agus léigheamh Béarla agus an té nach mbéadh an sgríobh go mhaith d'fhághadh sé cúigh nó sé de bhuille in aghaidh an bhalla. Duine ar bith a labhruigheadh Gaedhilge tharraingeadh an máighistir a ghruaig. Théigheadh na múinnteóirí o theach go teach ag iarraidh déirce.
        1. buildings
    Cáit Ní Núadhain