Scoil: Árd Cróna

Anagaire, Co. Dhún na nGall
Éamonn Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    duithe go raibh cos tinn aici. "Ó, fan ord bomaite arsa Mháire, "tusa an bhean atá muid ag cruinnúighadh fa do choinne. Siud Maire suas go dtí an seomra agus bheireann sí an stocach lás airgead do bean na coise tinne. Bí go maith a's ní raibh go h-old nuair a tháinig Pádruig isteach an trathnóna sin. D'fhobair gur mhairbh sé Máire bocht nuair a chualaidh sé an acéal Ach ball níl rud ar bith againn le déanamh anois ach imeacht linn" arsa'n fearr nuair a d'éirigh sé lán thar na barach. Indiaidh grita bead bidh a ithe d'imigh seisean ar thoiseach agus dubhairt sé Márie an doras a tharraingt na diaidh. Nuair a d'amharch Padraig thart siud Máire bocht ag teacht na dhiaidh agus í ag briseadh a croidhe ag tarraingt an doras na dhiaidh.
    Chuir sé leaghair amach uirthi agus dubhairt sé leithe ciall a bheith aici agus an doras a chaitheamh ansin.
    AT1541: For the Long Winter
    Maighread Breathnach