Scoil: Árd Cróna

Anagaire, Co. Dhún na nGall
Éamonn Mac Suibhne

1. Sgéal.
    Bhí fear ann fad ó shoin a bhí in na chomhnuidhe in Oileán na Cruite i Dtír Chonaill. Bhí sé amuigh oidhche Shamhna agus tháinig na daoine beaga air agus thug ar siubhail é. Bhí cailín acu le tabhairt ar siubhal in áit a raibh rinne ag dul ar aghaidh i gConnachta agus ní thiocfadh leo i a fhudughadh gan duine saoghaltach a bheith leobhtha.
    Thug siad beathach dó agus d’imthig siad leo go dtí teach a’ rinnce. Cuaidh an fear isteach agus d’iarr sé an cailín fá choinne cúrsa damhsa. Cá rabh i bhfad gur thuit an cáilín i laige agus fuair sí bás mar shil siad-san. Stap an rinnce agus bhí achan dhuine fá bhrón mhór fá bhás an cháilín. Phill siad ar Thír Chonaill go dtí Oileán na Cruite. Bhí an cailín le fear acu ar a chúil agus í ag sgreadaigh as ag caoineadh rith an chasa’n.
    Nuair a tháinig siad fhad le tráigh na Cruite, d’iarr fear na chruite an cailín a thabhairt dó-san anois agus go
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin
    Treasa Mc a Bhaird