Scoil: Árd Cróna

Anagaire, Co. Dhún na nGall
Éamonn Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dá mbéadh sleamhnan ar an t-súil agus ruball cait ghlais a chuimil de’n t-suil gheobhadh sí biseach. Dealg spionnóige a chuimhil do’n sleamhnan cuireadh sé ar shiubhal é fosta. Da mbead lámh no cos léonta agus croiceann eascoin a chuimil leis gheobhadh sé biseach.

Bheirtear teallachan ar na préataí a róstar san luaith.

Bheirtear teallachan ar na préataí a róstar san luaith. In achán sean teach tá dha pholl ar achán taobh de'n teinidh agus bheirtear poll a bhaic orthu. Coinnighthear an lampa beag agus cipíní fa choinne na teineadh ann. Beirtear créadan ar bataí a bhíos ar achan taobh de'n teinidh agus bíonn éadach fa choinne na soithig a ghlanadh cróctha ortha.
    Maighread Breathnach
    Grainne Breathnach
    38
    An Clochán Liath, Co. Dhún na nGall
  3. Sgeal
    Bhí bean thoir i Loch in Iubhar am amháin agus bhí a fear in Albain. Achán mhí chuireadh an fear seacht bpunnta chuici agus lá thar na bharach rachadh sí len a fághail briste ar an bhaile mhór.
    An sáthairn a bhí ann an lá seo, agus chuaidh sí go dtí an baile mór. Bhí go maith a’s ní rabh go h-olc, cheannuigh sí cupla péire brog agus cupla rudaí eile. Ghearr sí an aith-giorracht na bhaile síos fríd an chaoran. Bain sí duithe a cuid bróga agus d’iomcar sí iad.
    Grainne Breathnach