Scoil: Sheanmore (uimhir rolla 16197)

An Sián Mór, Co. Mhaigh Eo
Síghle Ní Dhonnchadha
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0131C, Leathanach 01_043

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0131C, Leathanach 01_043

1. Scéal
    Ins an aimsir i bhfad ó shoin bhí triúr dreathracha ann agus b’ainm dóbhtha, Goll, Conán agus Mionán. Lá amháin bhí siad amuigh ag seilg agus druid a’ ceo ortha ar an cnuic agus bhí a mbealach caithte acu. Ar dheireadh agus ar síor chonaic siad solus beag i bhfad uatha agus tarraing siad ar an tsolas. Nuair a chrom siad fé doras chonaic siad sean-fhear ina n-aracais agus dubhairt sé leo, “Céadmíle Fáilte romhaibh a Gholl, Conáin agus Mionáin”. Shuidh siad síos agus réidhtigh sé suipéar dhóibh agus nuair a bhí a ndotan ithte agus ólta aca thosuigh siad ag cainnt ar gníomhtharaí gaisgidheacha. Bhí uain reithe ceangailte tios i n-éadan an tighe. “A ngaibhfeá síos” ansan sean fear, “agus féach corr leis an uain”. “Gabfaidh” ara Goll. Chuaidh Goll síos agus d’astuigh sé an t-uan agus d’as[tuigh]
    S. O' Donohoe
    Seán Báiread