Scoil: Clochar na Trócaire, Baile Mathúna (uimhir rolla 3865)

Baile Uí Mhatháin, Co. an Longfoirt

1. Fuaireas an giota seo ó
    PHÁDRAIG Ó CATHASAIGH,
    Ard Eochaill,
    Baile Mathghamhna

Bhí píobhaire darbh ainm Pádraig Mac Giolla Pádraig in a chomhnuidhe i gCaol (Keel) agus ba mhór an clú a bhí air. Déagh-cheoltóir do beadh é. Bhíodh sé ag seinm gach bliadhain ag an Oilithreaacht Bheannuigthe i Lady Well i gCor na Dumhca ar an 8adh lá de Mheadhon Fóghmhair - lá saoire san paróiste. Léightí an tAifreann ag Lady Well mar a bhfuil altóir indiui féin. Bhéadh sin o's chionn leith-chéad bliadhain ó shoin.
    Fuair an Canónach Mac Giollagáin a d'fhág Cor na Dumhca 39 bliadna ó shoin an lá saoire Paróiste curtha ar ceal mar gheall ar an ólochán.
    Pádraig Ó Cathasaigh
    Ard Eochaille, Co. an Longfoirt