Scoil: Clochar na Trócaire, Baile Mathúna (uimhir rolla 3865)

Baile Uí Mhatháin, Co. an Longfoirt

1. Fuaireas an píosa béaloideis ó
    PÁDRAIG Ó CATHASAIGH
    Árd Eóchaill,
    Baile Mathghamhna

Do chum Éaomonn Ó Fearghan amhráín fé dhaoinibh agus fe ghníomthai a thuit amach i gCorna Duadha (Newtowncashel) agus i Rathclín, (Rathcline) agus fé áiteanna ins an gceanntar chéadna. Bhí sé an-tugtha do'n léigeann. Gáirdinéir do bheadh é i dTeach na mBocht i mBaile Mathghamhna.
    Fuair sé bás den "flú mór", timcheall a bliadna 1919 nuair a bhí sé 60 bliadhain d'aois. Níor tháinig a mhuinntir a' iarraidh a earraidh ar eagla go bhfuigheadh an flú agus cailleadh a chuid sgríobhnoireactha is leabhar. Ar dheis Dé go raibh sé.
    Cuireadh cuid dá fhilíochta i gcló sa "Longford Leader" agus sa "Old Moore's Almanac" timcheall 35 bliadhna ó shoin.

(Féach I. 35) - Bealoideas fé Estate. 18.
      1. filíocht