Scoil: Scoil na mBráthar, Inistíomáin (uimhir rolla 16678)

Inis Díomáin, Co. an Chláir
S. Ó Conaill

3 . Cathadh Tomás Ó Shalloo as Inisdíomán cloch dhá céad slat.
    4 Sgealuidhe maith do beadh Micheal Ó Coileán as Gleann.Inseóchadh se sgealta i dtaobh sídheóga agus sgealta a chuireas eagla ort.
    5.Snámh Pádraigh Mac Conole as Gleann ó Leacht Ui Concubhar go lis Cheannúir.
  2. Cruadthan
    1 Bhí long Sesam istigh i mbadh Lios Cannúir agus bhí sí ar ancaire .Bhí sé lan de leacracha agus bhí na máirnealaigh ag fanamhaint le taoide mór chun éadh do thabhairt amach.D'éirigh taoide ana mhór agus thug se an long isteach i dtreo an droichid nuadh cúpla slat amach ón dtalamh .D'fhan sí annsin agus thóg na daoine na leacracha amach as an liuing.Do bhí si ar an ngainimh ar feadh i bhfada agus sa deire thosnuigh sí ag dul síos gach la go raibh go léir thíos.Nuair a sgiobann an taoide chuid den ngainimh cídtear na h-íarsmaí den luing.
    Mícheál De Breit
    Pádraig De Breit