Scoil: Liscannor (B.) (uimhir rolla 4435)

Lios Ceannúir, Co. an Chláir
Dónall Mac Cárthaigh

Nuair a bhí Domnall Ó Conaill ag dul ar scoil bhí cúis os comhair luct an oligei agus bhí sé ag teip dubh agus dath ortha a fuascailt. Seo már a thárla. Beirt fear a chuaidh ag iascach agus thuit duine acu amach thar bord. Cuir an fear eile an geáf amach agus tarraing isteach é acht, slán már a h-innis-tear é, chuir sé an geáf in a suil agus bhí air an tsúil a baint amach.
    D'eilig an fear a caill a súil cion na súile d'airgead. Ní raibh an feár a tharrthuigh é sásta sin a thabhairt dó. Síl na oligheadoirí an céist a réidhteach. Theip orta. Lá airithe ar scoil ghlaoidh Domhnall Óg Ó Conaill ar sásta dá chomhdalcaí chuige am rugraidh. Chuir sé an cúis os a gcomhair, é féin ná breithean már sín a deir Dhómhnaill "Téigheadh an beirt iaschaire amach arís san gcurrach cheádna. Caitheadh an feár a cáill a shuil é fein anach san bpoll báidthe agus má saorann sé féin gan conghnam an fir eilé caithfid an féar san a bain an tsúil as an t-airrgead a dhiolad. D'innis na paistí sa mbaile breiteamas Uí Conaill. Cuala luchth an oligie é
    AT0155: The Ungrateful Serpent Returned to Captivity
    Nioclás Ó Conchubáir