Scoil: Liscannor (B.) (uimhir rolla 4435)

Lios Ceannúir, Co. an Chláir
Dónall Mac Cárthaigh

Bhí garsún óg in a cómhnuidhe i Mothair uair amháin.

Bhí garsún óg in a cómhnuidhe le'n a uncail, agus ní ró-mhaith an saoghail a bhí aige le smacht a uncail, mar bhí an fear san ana-cruaidh. D'imthig sé leis oidhche amháin, agus bhí sé ag suibhail an bóthair tamaill maith san oidhche. Ní raibh fhios aige cá raibh a thriall, acht go gcuirfeadh sé slighe dada idir é féin agus tight a úncail. Bhí sé ag cur de mar sin go dtí go dtáinig sé go dtí lips a bhí suidhte in aice tigh Ríodha i mBeithe. Bhí tuirse air agus shuid sé síos ar thaobh an bhóthair. Níorb fhada dó na suidhe nuair a d'airig sé glór geit as. "O Dia lem anam" ar seisean. Tá an púca ag teacht. Cad a déanfaidh mé in aon cor!" agus d'éirig sé chun rith leis as an áit. "Fan, fan" arsa an guth ón lips. Ná bíodh aon eagla ort. D'féac an garsún arís, agus connaic sé fear beag bídeach agus é ag ruth le fánadh cuige ó barr an leasa. Bhí cóta uaine, agus
    Máire Nic Aodha
    An Clochán, Co. an Chláir