School: Liscannor (B.) (roll number 4435)

Lios Ceannúir, Co. an Chláir
Dónall Mac Cárthaigh

Bhí fear in a cómhnuidhe in iarthar Cláir fado.

Bhí fear in a cómhnuidhe in iartar Cláir fadó. Bhí sé pósta agus bhí beirt ingin aige. Fuair a bhean bás agus do pós ceann des na cailíní. Bhí an cailín eile ana mór innti agus ní raibh an t-athair in án fear d'fagail eici. Bhí na fir a bhí ana mórdálach ag teacht cuici acht ní tógadh sí ceann aca.
    Lá amháin bhí sí in a seasaimh ag an doras agus táinig duine uasal ag marcuigeacht are capall breag aníos an bóthar. D'iarr sé uirthí an raibh sé i bfad ón baile mór. Glaodh sé ar a athair chun cuntas a tabhairt dó agus bhí athas air nuair a connaic sé an capall breag a bhí aige. Dubairt sé go raibh sé míle ón áit sin agus nach mbead sé ann go dtí an maidin. Cad a deanad mé ar san fear nár ceap mé go raibh sé cómh bfad uaim. Níl aon rud le deanamh agat sa, arsan fear ach tar isteach go dtí mo tig sa agus fanacht ann go dtí an maidin agus tabarfad
    Máire Ní Éileara
    Ballyheean, Co. an Chláir