Scoil: Scoil Bhríde, Liosceannúir

Lios Ceannúir, Co. an Chláir
Dónall Ó Seasnáin

Ar an leathanach seo

1. Fuaireas an liosta seo leanas ó Sheámus Mac Mathuín i-naois 80. Tá sé 'na chomhnuidhe i mBaile Liosdín.

1) h-Anraoi Mac Donagh

2) Mícheál Mac Donagh (mac do h-Aonraoi do b'ead Mícheal)

3) Domhnall Ó Eachthíghearnáin
    4) Seaghán Mac Ainearnaigh
    5) Seaghán Mac Fhloinn
    6) Domhnall Ó Seasnáin (m'athair féin)
    7) Seaghán Ó Seasnáin

Le linn hAnraoi Mac Donagh beith n-árd oide, bhí scoil eile ar siubhal sa comharsanacht ag fear eile da'r b'ainm Liddigh. Sa teach feirmeóra a bhí an scoil sin aige, agus théigheadh a lán d'es na scoláirí ann. Sort Scolaíre Bocht b'eadh Liddigh; acht mar sin fhéin; deirtear gur b'fearr cun múinteoracht ná h-Anraoí é. Ní abhíodh obair na scoile thart deirtear go (-) sé ó thig go tig ag múnadh agus go bfuigheadh sé lóisdín, tobac agus éadaigh mar fías. Fuair sé bas i dteach na mbocht in Inisdiomáin, agus cuireadh é s'an Cillín, i-n aice na scoile seo.
        1. foirgnimh
    Séamus Mac Mathúin