Scoil: Convent of Mercy, Carraig na Siúire (uimhir rolla 11872)

Carraig na Siúire, Co. Thiobraid Árann
Na Siúracha

Ar an leathanach seo

1. Tá áit i gCo. Corcaighe a bhfuil an t-ainm seo air, "Coiscéim na Caillighe", agus seo é an sgéal atá i mbéal ná ndaoine faoi an chaoi a bhfuair an áit an t-ainm sín.

Sán áit séo tá céim ann agus ailltreacha móra árda ar dhá thaobh na céime agus abha ag rith tríd 'na lár thíos. Do réir an scéil i n-aimsir na bhFiann chuir na Fianna Fútha tamall 'san áit. Bhí sean-chailleach san gcomhúrsanacht a thuit i ngrádh le Oscar Mach Oisín agus cé bith áit a dtéighidís casfaí an chailleach orra.
    Níor thaithnigh sín go ró-mhaith le hOscar. An lá áirighthe seó bhíodar ag dul a' seilg. Chonnaic Oscar an chailleach ag teacht fá n-a dhéin. Níor theastuigh uaidh castáil uirtí ach ní raibh dul as aige mar léimeadh sé treasna na h-abhann o'n aill i bhfus go dtí an aill thall. Thug sé faoi n-a dhéanamh acht theip air agus isteacht 'san abhainn leis.
    Coiscéim na Caillí, Co. Chorcaí