Scoil: Scoileanna i gCraoibh an Sciobairín de Chumann na Múinteoirí Náisiúnta

An Sciobairín, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Cuileannáin

dhéanamh. Ansan do tháinig lucht cabhrach chuige.
    An chéad duine a bhainfid an fód den uaigh lá na sochraidhe, creidtear go bhfaghaidh sé bás go gairid na dhiaidh sin.
    (14) Creidtear fós go dtagan trí sochraidí chun na roilige i n-Inis Arcáin go luath i ndiaidh a chéíle - laistig de mhí - dá mba ná beadh aon tsochraid ann le fada roimis sin.

An tSúil Mhillteach
    (Tugtar "Ciorrú" agus "saighead" agus "ruchar milltheach," leis air. M Ó'C)
    (15) Tá daoine ann agus cuirid siad mí-rath ar ainmhighthe, mar ghamhain: cuir i gcás le féachaint ortha. Is ceart do gach éinne Beannacht ó Dia d'iarraidh ar an ainmhighe. Mara gcuireann, déarfar na thaobh go bhfuil "súil mhillteach" aige.
    ( Is ceart san do dhéanamh ar thig leis.
    "Dia 'á bheannacha" a deirtear. Mara n-abartar san meathlóíg an duine nú an t-ainmhí, agus ní beidh rath ar an dtig. An duine ná an t-ainmhighe a mheathlóíg d'éaghmuis na guidhe sin tugtar "milltheán" air. Ní ceart é rádh le cat ná le madmra ámhthaig.
    M Ó'C )
    Conchubhar Ó Coileáin