Scoil: Glashaboy (uimhir rolla 10569)

An Ghlaise Bhuí Thuaidh, Co. Chorcaí
Liam Ó Leighin

Ar an leathanach seo

1. Bhí feirmeoir i Whitechurch uair amaín agus tháínich maictíre isteac cuige agus dealg 'na chois. Do bain an feirmeoir an dealg as agus d'imthigh an maictíre ag cromadh a chinn agus ag breith buidheachais.
    Tamaill in dhiaidh sin do goideadh cheithre cinn dá bhuaibh nó chudadar amudha uaidh. Do chuaidh sé ar a lorg agus fé dheire do tháinic sé go Sliabh Luacra. Bhí tuirse agus ocras air agus chuaidh sé isteach i mbothán aonair ar thaobh an t-sléibhe. Bhí teine geal ar lasadh istig agus chuir sean-bhean agus sean-fhear fáílte roimis. D'iarr sé loistín na h-oidhche ortha agus tugadh dó é. Ach dubhairt an bhean leis gan aon iongnadh do theacht air pé rud a chífeadh sé. Fhé dheire tháínic maictíre isteac agus chuaidh isteach i seómra agus tháinic amach mar fhear óg. Tháinic cuig maictírí isteac sa t-slíghe sin agus cuireadar go léir na mílte fáilte roimh Tadhg Ó Dorgán ó Carraig na bhFear. Dubhradar leis gan aon eagla theacht air agus go dtabharfaí a chuid beithidheac ar ais dhó.
    AT0156: Thorn Removed from Lion's Paw (Androcles and the Lion)
    Liam Ó Leighinn