Scoil: Gleannóg, Malla (uimhir rolla 9448)

An Ghleannóg, Co. Chorcaí
Mrs K. Barrow

1. Do chómhnuig file sa Rath-Mhór fadó, agus do chómhnuig file eile in-aice Maigh-Ealla.
    Fear an-dhoch-aigeanta do beadh an file a bhí 'na chómhnuidhe in-aice Maigh-Ealla mar do bhíodh sé ag cainleóireacht agus ag báis deacán, agus ní raibh meas ag aoinne air. Ach do bhí [?] le easadh leis feín mar do bhí sé tar-éis a chara do marbhú istig i gcoill.
    Do chuaidh file Mágh-Ealla go file na Ráithe Móíre agus do theasduig uaidh an rann seo do criocnú: "Tighthe is coillte a's gleann" agus béigean dó é bheith criocnuighthe indeire na seactmhaine.
    Bhí an tseachtmhain ag imteacht agus bhí ag teip ar file na Ráithe Móíre an rann a chríocnú. Ach do cuimhnuig sé ar sheift. Chuaidh sé go h-Eoghan Ruadh agus seo mar a chriocnuig sé é.
    "Tighthe a's coillte a's gleann
    As file buidhe beag lom