Scoil: Baile Uí Bhuaig (C.) (uimhir rolla 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Neans Ní Shúilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Do tháinig file ó thuaisceart na hÉireann go dtí tig lá chun fear an tighe d'féiscint. Nuair a shrois sé an tigh go moch ar maidin, ní raibh Seán Tainéir éirighe, agus bhí a inghean ag obair sa chistin. Nuair a tháinig an stroinséar isteach do bheannuigh sé di, agus do bheannaigh sí sin do.
    Dubhairt sí leis suaidhe síos i gcathaoir agus do shuidh. Dubhairt sé lei gur ? dó a hathair d'fheicint. D'fiarfraigh sí de "Cérbh é féin". Dubhairt sé lei "Abair led athair go bhfuil mo ainm fúm, agus mo shloinne ós mo cionn. Síos leis go dtí an leabaidh agus ar sise le na h-athair "Tá stroinséar sa chistin agus oireann sé tú d'feiscint.
    "Cé hé féin" arsa sé. "Ní fhéadar" ar sise frear greanmhar iseadh é. Dubhairt sé liom a rádh leat go raibh a ainm fé agus a sloinne ós a cionn. Bhfuil sé sa suidhe ar
      1. filíocht
    Nóra Ní Chróinín