Scoil: Baile Uí Bhuaig (C.) (uimhir rolla 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Neans Ní Shúilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Ní raibh aon fheirmeóir sa pharóíste seo fadó ná chuireadh beagán lín gach bliain, an oireadh agus déanfadh gnó an tighe. Tá mór chuid daoine ann fé láthair ná fuil fhios acu chonus a chur ná é bhaint.
    Deintí an talamh do threabhadh agus d'fuirseadh agus do déanamh chómh mín agus dob fhéidir é agus na fialaidheaca do phiócad as. DO chrothtaí an síol san Abráin agus bíodh sé aibidh i mí Lughnasa. In ionad é ghearadh le speil nó le h-inneall is amhlaidh a staithtí é mar tá na preámhaca chómh maith leis an gcuid eile dhe.
    Nuair a staithtí é deintí punanna dhe agus chuirtí iad seo isteach i bpoll uisge ar feadh trí seachtmhaine. 'Sé chúis go ndeintí é seo ná chun an smior a bhíonn sitig sa ghas a bhogadh agus a scaramhaint ó'n gclúdach atá ar an dtaobh amuigh dhe. Caithtí é fhágaint san uisge go dtí go mbíonn sé bog 'na cheart ach ní ceart é fágaint níos sia. Seo an chuma go bhfaightí an fhios seo:- "bristí cheithre nó chúig de ghasaibh
    Treasa Ní Ríoghbhardáin
    An Cnoc Rua, Co. Chorcaí