Scoil: Baile Uí Bhuaig (B.) (uimhir rolla 14816)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Martias Ó Luasaigh

Do bhí beirt fhear i mBaile Bhúirne tráth agus do thárla gur cuireadh isteach i bpríosún iad. Nuair a bhiodar istig tamaill d'eirígeadar tuirse den príosun. Do thosnuig duine aca ag glaodac ar Naomh Gobnait, "A Gobnait Mhúinte ó Bhaile Bhuirne tabhair cabhair dom agus congnamh" adeireadh sé agus d'freagruigheadh an fear i gcómhnuidhe, "Beidh sí id churam". Fé dheire do h-oscladh geataí an príosún agus do leagadh an duine go raibh creideamhaint aige i Naomh Gobnatan amac Nuair a connaich an duine eile na geataí osgailte do labhar sé in árd a cinn is a gutha. "A Gobnait mhúinte ó Bhaile Mhúirne tabhair cabhair dom agus congnam agus d'freagair an guth amuich, "Bead-sa id curam".
    Gach uair nuair a théigheann daoine cun turas i mBaile Mhúirne deireann siad an phaidir seo-:
    "Beannact ort a Gobnait Naomhtha