Scoil: Baile Uí Bhuaig (B.) (uimhir rolla 14816)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Martias Ó Luasaigh

Ar an leathanach seo

1. Roinnt blíanta, ó shín is amhlaidh a théigheadh na táiliúirí ó thig go tog chun eadach a dheanamh de'n líon tíghe. D'fhaghaidís comhnúidhe agus lóisdín agus roinnt páig an fhaid a [?] gach tig. Ní bhíodh puinn éadaighe siopa ag feirmeóirí an uair sin. Do chaitheadh bean a tige óidhceannta fada an gheimhridh a sníomh na hola agus thagad an amhras ón bhfigheadóir go luath san Earrach. Idir bréid agus Plainín do bhíodh idir triocha agus da-fhichead bonnla eadaigh. As san dheineadh an tailiúir balcais do gach aoinne a bhí i ngádh leis.
    Uaireannta do cheannuighdís píosa dheadach dhubh ná ghorm cun casóíge dheanamh d'os na daoinibh áosta agus is maiséamhail a bhíodh an bríste bréide len a'gcasóig dorcha. Cluith bréide ó bhárr go talamh a deineadh se de garsúnaibh. Plainíní a bhíodh lastig ar fearaibh. Ní dhéanfhadh na tailiuirí ach íad so a gearradh agus cuireadh bean a' tíghe le céile íad le snathaid.
    Ba mhór an búadh ag mná tíghe sa comarsanacht an duine aca go bheadh na bailcaisí plainíní ba gile nidhte ar an dtor le teacht an tsamraidh. Níor ceannuigheadh aon leinteaca deanta d'fhearaibh an úair úd. Ba mhór an t-úabas bean tíghe na féadhfad leine maith a dhéanamh an úair
    Liam Ó Duinneacha