Scoil: Cúil Aodha (uimhir rolla 16521)

Cúil Aodha, Co. Chorcaí
Pádraig Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    éigin dóibh. Caitheann an duine sin an culaith sin do chaitheamh trí Domhntaí i ndiadh a chéile agus annsan d'féadfadh sé pé rud ba mhaith leis a dhéanamh leis.
  2. Tá rudaí againn sa bhaile agus is dóca go bfuilid ann breis is leath chéad bliadhain. Tá seana chriathar ann a bhíodh ag na sean-daoine fadó chun an brúscar a bhaint de'n min coirche nuair a thagadh sé o'n muileann. Is maith is cuimhin liom an uair a rugas amac as an locta é agus bata mór agam chun é comáint mar rath. Ní raibh puinn de'n spórt agam nuair a chonaich chúgham mo seana-mháthair agus is dóigh liom ná feaca riamh chómh feargac í agus isé a chuir an fhearg go léir uirthi nuair adúbhairt leo "ariú ní raibh aon mhaith ann." Do rug sí orm agus do thug cúpla cl dhom agus do chuir sí fhiacaibh orm é níghe agus e ghlanadh agus é triomúghadh leis an dteine agus é chuir
    Tadhg M. Ó Duinnín