Scoil: Cúil Aodha (uimhir rolla 16521)

Cúil Aodha, Co. Chorcaí
Pádraig Mac Suibhne

Cúil Aodha | Bailiúchán na Scol

Ar an leathanach seo

Nuair a bhí Naomh Gobnait i mBaile-Mhúirne tháinig daoine iasachta isteach sa pharóiste agus do thosnuigheadar ar Chaisleán do dhéanamh i bpáirc na biocalann. Níor thaitin le Naomh Gobnait iad do bheith á dhéanamh ann. Do shuigeadh sí thuas i gcathaor Gobnatan agus do chaiteadh sí bolla leis an gCaisleán. An méid a bíodh déanta acu i gcaitheamh an lae do leagadh sí um thráthnóna é leis an bolla. Do chaiteadar eiríghe as ar fad i gcionn tamaill. Nuair a bhíodh ba nú capaill breóidhte do bheireadh na daoine an bolla leó. Do cimilídir do'n ainmhídhe é agus do leigistí an ainmhídhe láithreach. Is minic a coimeádaidir é ar feadh seachtmaine agus níor taitin san le Noamh Gobnait. Do greamuigead an bolla i bpoll sa bfalla agus tá sé mar sin riamh ó shoin.

Donnchadh Ó Céilleachair
An Doirín Álainn, Co. Chorcaí