Scoil: Cúil Aodha (uimhir rolla 16521)

Cúil Aodha, Co. Chorcaí
Pádraig Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "Dar Muire na nGrást a Seáin níl acu ach an t-ocras" ar seisean. Ba mhor an geit a baineadh as nuair a chonaic sé Donnchadh Phaidí 'na sheasamh lastiar de
  2. Bhí buachaill aimsire ag obair thiar i gCúm Uí Clúmháin fadó. Buachaill luath láidir do beadh é ach ní raghadh sé tar doras aon oidhche le h-eagla na bpúcaí. Bí na buacaillí eile sa chómharsanacht ag magadh fé mar geall air agus dubhradar dá dtéigeadh sé soir go Seán A' Scrithin go dtabharfad sé orta na bpúcaí do. Do dubhradar dá mbeadh sé sin aige nár ghádh dho aon eagla a bheith air roimis na púcaí. Comáin sé leis soir fé na dhéin agus d'iarr sé an ortha. Fuair Seán píosa paipéar agus do sgríobh sé síos é. Tug sé de'n bhuacaill é agus dubhairt sé leis é do choimeád go cúramach. Seo an rud a bhí sgríobhtha ann
    Seo leabhrán a sgrobhaim duit
    Gan díon ós na Flaithis