Scoil: An Áird (Ardfield), Clanna Caoilte (uimhir rolla 12147)

Ard Ó bhFicheallaigh, Co. Chorcaí
Pádraig Ó Donnabháin

Ar an leathanach seo

1. Chomáin ferimeóir a chuid bó isteach maidin an chéad lae Bealtaine timcheall céud bliain ó shoin chun iad do chrú. Do ghlaoidh sé ar a mhnaoi chun cabhrú leis.
    Fuaireadar dá bhuicéad gan dabht agus chuadar fútha agus má chuadar níor bhféidir leo aon déor bainne a fhágháil uatha. Cheapadar ar dúis gur scannradh éigin a bhí ar na buaibh.
    Leagadar leo feadh tamaill agus chuadar fútha airís agus má chuadar b'é an chómh-sgéul acu é. Chaitheadar iad a fhágáilt annsan gan crú agus chuadar a' deunamh coigine. Bhí an sgéul chomh h-olc airís acu. Dá mbeidís a'casadh an bhairille ó shoin ní atharóchadh an barra.
    Chaitheadar tabhairt suas agus iongnadh an domhain ortha. Cad fé ndeara ná tabharfadh na ba a mbainne dhóibh, nó ná atharóch an t-uachtar dóibh. D'iniseadar a' scéul do shean-chaillíoch a bhí sa tigh agus dubhairt sí leo a raibh aon fhios aca gur tógadh aon nídh as a' bhfeirm an maidin seo. Dubharadar nár fheadar fós. Chuaradar amach a' cuardach
    Donnchadh Ó Fínn
    Dún Eoghain, Co. Chorcaí