Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    do bhí ana áthas ar an t-Athair agus ar an Máthair nuair nar tháinig sí an oidhche sin i dtreó ná beidís ag déanamh cleamhnas di.
    Nuair a tháinig an lá ní raibh an t-inghean tar-éis teacht abhaile in-aon-chor agus do bhí an t-Athair agus an Máthair ar buille.
    Do bhí a fios acu go maith gur a b'amhlaidh a bhí an chailín ag rith ó Choncúbhar i dtreó ná beidís ag déanamh cleamhnaisí dhi agus do cheapadar go mbeadh sí thar-nais airís tar-éis cúpla lá nó mar sin.
    Fé dheire d'imthig seachtmhain eile agus ní raibh an t-inghean ag teacht abhaile in-aon-chor agus do chuadar go dtí na gárdaí agus d'ínnseadar dóibh go raibh an t-inghean imthighthe uatha le seachtmhain agus ná raibh aon tuairisg uirthe.
    D'imthig na gárdaí amach an lá na dhiaidh san agus do thosnuigheadar ag
    Nóra Ní Chéilleachair