Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí bean bocht ann uair agus do bhí sí pósta agus do bhíodh sí i gcómhnuidhe ag cháimhseáil mar gheall ar an aimsir a bhí ann agus go raibh na rudaí a cheanneóchadh sí ró dhaor ar fad.
    Do bhí mac amháin aice agus ní leigfheadh sí do'n mac dul ag sgoruidheacht aon oidhche ach do choimeádadh sí istig é chun aire do thabhairt [?]de'n tig agus do théigheadh sí féin amach chun sgéala d'fagháil.
    Do bhíodh alán fhir ag sgoruidheacht sa tig sin gach oidhche agus níor thaithn sé leis na fir in-aon-chor nuair a chídís ag teacht í.
    Oidhche amháin do chuaidh sí ag sgoruidheacht agus nuair a bhí sí ag teacht abhaile do bhí sé ana dhéanach tímpal a dó dheug a chlog nó mar sin.
    Nóra Ní Chéilleachair
    Cáit Bean Uí Seitheacháin