Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí bean bocht ann uair agus ní raibh puinn airgid aice in-aon-chor ach dá mbeadh sí ana shaidhbhir ní thabhardhadh sí pioc dóibh.
    Do théigheadh sí ag sgoruidheacht gach oidhche agus d'fhanfhadh sí ag sgoruidheacht go dtí a dó dheug a chlog agus ní bheadh aon trácht aice ar theacht abhaile an uair sin leis.
    Oidhche amháin do chuaidh sí ag sgoruidheacht agus nuair a bhí sí ag teacht abhaile do bhí sé a h-aon a chlog.
    Nuair a bhí sí tagaithe cuid maith de'n t-slíghe do chasadh bean uirthe agus éadaighe bána uirthe. Do tháinig eagla ar an bhean bocht nuair a chonnaic sí an bhean agus na h-éadaighe bána uirthe.
    Dubhairt an bhean leí gan aon
    Nóra Ní Chéilleachair