School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    Nuair a bhíodar ag teacht abhaile do bhí sé ana dheanac agus ana dhorcha agus ní raibh fhios an t-shlighe ró mhaith aca mar níor cuadar cómh fada san ó bhaile riamh.
    Do bhíodar ag siubal agus ag siubhal agus ag siúbhal agus fé deire ní raibh fhios acu cá rabhadar ag dul agus d'fhanadar ag siubhal go dtánadar go tig mór árd.
    Do stadadar ag feacaint ar feadh tamaill agus fé deire doscladh an doras agus tháinig fear beag amach agus diarr sé díobh cad a bhí uatha agus cad a thug ansan iad agus d'innis an duine ba shine an sgéal go léir do.
    Dubairt sé leó dul isteach agus suidhe cois na teine, do chuadar isteach agus do shuideadar cois na teine.
    Ní raibh aoinne istig ach an fear beag. Ní rabadar istig i bhfad nuair a tháinig fhothram go dtí an
    Bríghid Ní Dhonnabháin