School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí cailín dheas ann fadó agus raibh a dhóthain airgead aice chun í féin déanamh deas a ndóthain. Do chuimnig sí ar seift éigin agus do chuaidh sí go tig na [?] agus dubhairt sí go raibh fear fiadhain [?] agus go dtugadh sí isteach cúis é agus go dtabharfadh sí roinnt airgead dóibh.
    Tá go maith ar siad. Do fuair sí [?] agus truchaill agus do bhí sí ag tiomáint tré na cathracha. Cuaidh sí isteach i siopa. Do bhí fear istig agus dubhairt sí le [?] an t-siopa an bpósadh sé í agus dubhairt ná pósfhadh.
    Dubhairt sí leis "Téanam ort agus beidh marcuigheacht againn agus do chuir cailín a láimh na phóca agus dubhairt gur fhág sí dhá chead púnt sa bhaile ar[?]an mboórd na dhiaidh agus trom roinnt [?] agus raighmíd abhaile i gcóir mo [?] féin."
    Siobhán Ní Scannaill