School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do ghoid an Gaduidhe Dubh capall Naomh Gobnaith agus bhíodh sé ana mhaith cun [?] do dhéanamh agus ní raibh sí ábhalta dul ins gac aon-bhall agus do fuair sé[?] buachaill cun an gaduidheacht do dhéanamh geall leis bhí an buachaill níos feárrr ná féin.
    Bhí cómhacht ón Diabhal ag an mbuachaill agus do bhíodh sé ag déanamh figiúirí bfhalla agus bhí an Gaduidhe Dubh ag marcuigheacht[?] ar an gcapall bán agus do dhein an buachaill fighiúir éigin ar an bhfalla agus ghoid sé capall uaidh.
    Dubhairt an Gaduidhe Dubh ar dtúis leis an mbuachaill go gcoimeádfhadh sé é ar feadh seacht mblian agus ní raibh sé ac trí bliadna ansan agus do chaith sé a' [?] a thabhairt do.
    Siobhán Ní Scanaill
    An Cheapach Thiar, Co. Cork