School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Bhí fear na chómhnaidhe i gCúil-Iar-Tair[?] timpeall ochtmhodh bliain ó shoin agus isé an aimim a bhí air ná Mícheál Ó Tuama. Do bhí sé[?] ana aosta nuair a phós sé.
    Feirmeóir mór a b'eadh é agus do bhíodh[?] mórán le déanamh aige. Isé an aimim a bhí ar[?] an cailín a phós sé ná Máire Ní Dhuinnín. Bhí gach saghas duine ag an bpósadh.
    Do bhí dhá thighte sa cheanntar agus[?] ní raibh na daoine sin na gcáirde le Mhícheál Ó Tuama in-aon-chor agus do thug sé cuirim dóibh agus níor thánadar in-aon-chor mar bhí[?] éad orta.
    Do bhí sí na leidhb mór agus uaire ní bhíodh an bhean sa bhaile in-aon-chor agus níghfheadh sé féin na huibhe agus gach [?] dhéanamh. Do thagadh fir tímpeall na háite isteach chuige i lár an Domhnach agus do bídís ag cainnt leis.
    Do bhí fear éigin istig ann Domhnach[?]
    Máire Ní Chríodáin