School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí fear ann uair agus bhí sé pósta agus bhí beirt leanbhaí acu cailín agus buachaill. Bhí an atair ana bhocht agus ní raibh pioc ag an athair dóibh agus dubhairt sé leó go gcaithfheadh sé iad a chuir amach agus iad do dhul aon áit is maith leó dhul.
    Dúbhairt an t'athair ná fhéafhad sé scaramhaint uatha agus bhí truagh aige dhóibh ansan dúbhairt an máthair go gcuireadh sí uatha iad ar fad ansan dúbhairt an t-athair na déanfhad ansan dúbhairt an máthair cad a dhéanfhaimíd leó.
    Ní dúbhairt an t-athair pioch ach dul go dtí an carraig agus do cheannuig sé bulóg aráin dóíbh agus thug sé píosa arán dóíbh agus do chuir an athair agus an máthair uatha iad isteach thar páirc mhór agus ní fheaca iad a thuille agus bhí brón ar an athair agus do fuair fear éigin iad a bhí ag siubhal
    Siobhán Ní Chathasaigh
    An Cheapach Thiar, Co. Cork