Scoil: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean ann fadó nuair a bhí an t-easba tobac ann agus ana dúil aici i dtobac. Ní fhéadfhadh sí fanamhaint oiread agus lá amháin gan tobac agus ní raibh fhios aici cad a dheanfhadh sí as san amach nuair ná beadh pioc de aici. Lá amháin bhían tobac a bhí aici ruithte amach agus chuir sí buachaill beag go dtí an siopa a iarraidh. Do chaith an buachaill an lá go léir ar an mbóthar agus bhí an bhean ag imtheacht ar buille gan an tobac. Bhíodh sí ag féachaint amach gach ré-neómat, ach ní raibh tásc ná tuairise air. Annsan cheap sí gurb' amhlaidh a bhí sé ag fanamhaint leis an dtobac sa tsiopa agus go mbeadh an tobac aige gan aon dabht nuair a thiocfhadh sé. Bhí mí-fhoidhne ag teacht uirthe agus uaireannta nuair a théigheadh sí amach d' fhanadh
    Siobhán Ní Mhurchadha
    An Doirín Álainn, Co. Chorcaí