Scoil: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó, agus bhí pianta mora cnámha air. Bhí an dochtúir ag teacht ag triall air gach lá, ach theip air aon tairbhte a dheanamh. Annsan dubhairt an dochtúir le mnaoí an fhir ná raibh aon tairbhte le deanamh ach gan é ínnsint do in aon chor, mar go raibh an tinneas imtighthe 'na chroidhe agus in a cheann, ach go ndearfhadh sé féin leis go mbeadh sé go maith ach é thógaint amach ar bhruach na h-abhann amáireach. Gheall an bhean don dochtúir go gcuirfeadh sí an bhuachaill amach leis ar bhruach na h-abhann amáireach.
    Maidean laé amáirig dubhairt an bhean leis an mbuachaill dul amach leis an bhfear go dtí an abhainn. Nuair a bhí an buachaill ag gábháil amach dubhairt sé leis an mnaoí tead a thabhairt do agus go mbaileóchadh sé roinnt brosna an fhaid is a
      1. cleachtas an leighis
    Siobhán Ní Mhurchadha