Scoil: Baile Mhúirne (B.) (uimhir rolla 15346)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Donncha Ó Buachalla

a bhí ar aghaidh an tighe amach agus thosnuig sé a' cómhaireamh an t-ór ann.
    Ní fada go dtáinig bean a mhic amach a' cuir éadach amach agus nuair a chonnaic an sean-duine í a' faire air do bhailig sé isteach an t-ór chuige fé mar adubhradh leis.
    Nuair a chonnaic an bhean é sin tháinig ana iongnadh uirthe agus rith sí isteach go dtí an mac agus dubhairt sí. "Tá an diabhal déanta againn mar tá airgead ag an sean-duine i gan fhios dúinn go léir, tair amach agus cídhfidh tú é a' cómhaireamh an t-ór".
    Do chuaidh an mac amach agus do chonnaic sé go raibh a bhean ag innsint na fírinne. Do ritheadar anonn chuige agus do rug gach duine acu ar láimh air agus thógadar isteach leó abhaile é agus geallaim dhuit muna bhfuair sé béile maith uatha ní lá fós é.
    Gach aon oidhche sar a dtéigheadh sé