Scoil: Baile Mhúirne (B.) (uimhir rolla 15346)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Donncha Ó Buachalla

mhaith dhuit" arsa'n fear, "ach tair chúgham airís annso istoidhche ambáireach".
    D'imthigh an sean-duine leis abhaile agus an oidhche san níor chodail sé pioc ach ag cuimhneamh ar cad é an rud a bhí ag an cómharsa dho.
    An oidhche na dhiaidh san níor dhearmhad an sean-duine gan dul go dtí tig an cómharsa. Isé an rud a thug an cómharsa dho ná lán a dhorn d'ór.
    "Seo", arsa'n cómharsa "beir leat é sin agus ambáireach téir go dtí páirc éigin na bhféadfaidís tu fheisgint agus bí a' cómhaireamh an óir ann.
    Nuair a chídhfidh tu aoinne acu a' féachaint ort bailigh an t-ór isteach go tapaidh chúgat i dtreo's ná feadfaidís é fheiscint mar d'eadh agus tabhair an t-ór thar nais chúgham airís."
    D'imthig an sean-duine leis agus an t-ór aige agus gan amhras níor innis sé a sgéal. Ambáireach a bhí chúghainn d'imthig an sean-duine amach sa pháirc