Scoil: Bárdínse (uimhir rolla 12399)

Barr Duínse, Co. Chorcaí
Cáit, Bean Uí Riórdáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus aghaidh a thabhairt ar Cho Liathdruim ina raibh cuid dá ghaolta. Táinig sé go Béal Átha -Ghaothraidh agus bhí sé chun dul as san go Baile-Mhúirne. Ar an slighe go Baile-Mhúirne ghaibh sé tríd an gcnoc atá ar aghaidh ár dtighena.
    Tá áit i bhfeirm m'athar agus "Carraigín an Fháinne" is ainm do. Seo cúis gur tugadh an ainm sin ar an áit. Aon lá amháin bhí mo sheana athair ag tiomáint na mbó agus do tharla go bhfuair sé píosa óir agus trí fáinní ceangailte dhe agus do tugadh "Carraigín an Fháinne" ar an áit as san amach. Do bhí na fáinní sin ag mo sheana athair ar feadh alán bliadhanta.
    Isé is dóichidhe go raibh na fáinní sin san áit leis na céadta bliadhain b'fhéidir ó aimsir Thuatha Dé Danann.
    I bpáirt de'n bhfeirm bhíodh na daoine a tháinig go h-Éirinn fadó
    Na Foithrí, Co. Chorcaí