Scoil: Bárdínse (uimhir rolla 12399)

Barr Duínse, Co. Chorcaí
Cáit, Bean Uí Riórdáin

1. Mo Cheanntar Féin
    Ceanntar bréagh leathan fairsing iseadh mo cheanntar sa. Na Milíní is ainim do'n bhaile fearainn agus is i bparóiste Bhaile Mhuirne atá sé i mBarúntacht Mhúsgraí Uí Fhloinn. Tá naoi dtighthe déagh ann faoi láithir ach do bhí dhá thig eile ann fadó ach do leagadh iad. Cínn slinne atá ortha go léir ach bhí a bhformhór díonsithe le tuighe fadó. Sé chúis gur baisteadh an ainim sin na Milíní ar an áit ná go raibh muileann meilthe ag bun an bhaile fearainn fadó ag duine uasal gur leis an áit. Do thóghadh sé na daoine bochta ná bhíodh aon talalmh aca mar seirbhísigh cun bheith ag meilt na mine coirce agus á dhíol gó agus ag déanamh praisce de'n bhoighreán a thagadh as an min choirce nuair a bhíodh sí criartha aca.
    Bhíodh sluagh de dhaoine bochta
    Na Millíní, Co. Chorcaí