School: Carraig an Ime (roll number 4457)

Carraig an Ime, Co. Chorcaí
Seán Ó Luasa

1. (continued from previous page)
    an ngaoith adhtuidh. Mar sin fhéin, dha [?]gchuireadh an fuacht slagdhan ar dhaoinibh, cadh é an dhoicheall a bheadh ag lucht íche a's bhalsam roimh an ngaoith a sheól sa treo é? Comarta dhroch aimsire is eadh teas a teacht leis an ngaoth adhtuaidh. Eist leis seo -
    Teas adhtuaidh nó fuacht aindheas,
    Má théidhir ar cuaird bheir leat go [?]
    Nó, nior misdhe an leat-rann do casadh mar seo,
    Fuacht aindheas nó teas adhtuaidh,
    Bheir leat dho bhrat ma théidhir ar cuairt.
    Dhá bhrigh sin, ní cheart bheith cómhgarach ach ar an ngaoith agus a bhiotar. Ach mbheadh i dho loghfhadh agus dho bhreanfadh an t'aér tiomchall orainn. Is mo galar agus nim agus cnuim a comháinean sí chun siubhal uainn. Ac mara mbheadh í bheith ag suathadh [?]agus ag glanadh an aéir dhúinn, ar an gchuma go bhfuil sí, ní mairfead dhuine na [?] ar an dthalamh seo ar feadh uair a chluig.
    Ach is minich a dheineann an iomadh dhe'n dhutracht. Is minich a